Over onze vachten

Landleven 3Dit jaar kwamen er opnieuw prachtige vachten van onze Schoonebeeker schapen na het scheren. We hebben de vachten van onze schapen gesorteerd en bieden ze nu te koop aan. Het zijn mooie schone vachten zonder stro en staartwol. Ze zijn heel geschikt om er een kleed van te vilten maar door de lange haren kun je er ook prima mee spinnen.
Ook hebben we van een collegakudde de mooiste Drentse heideschaapvachtjes overgenomen. Deze vachten hebben meestal wat meer dunne lokken en zijn wat kleiner van formaat. De vachten zijn bijzonder;  zowel Schoonebeekers als Drentse heideschapen zijn levend cultuurgoed en behoren tot de zeldzame huisdierrassen van Nederland. En het mooiste is: de schapen die deze bijzondere vachten leveren staan nog allemaal lekker in de wei of op de hei. Doordat mensen hun vachten waarderen en er zelf mee gaan vilten hoeft er geen schaap naar de slager voor een vloerkleedje.

Ecoschapenvachten

Doordat we in natuurgebieden werken waar het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet gewenst is worden onze schapen niet, zoals bijna iedere schapenhouder doet, behandeld met giftige insecticiden. Dat kan ook alleen omdat we dagelijks intensief met onze schapen bezig zijn. Al onze schapenvachten zijn daardoor vrij van gifstoffen. Je kunt er veilig mee werken.
De prijs voor een standaard witte vacht is 15 euro. De prijs stijgt met de kwaliteit van de vacht. Speciale kleuren of lokken op aanvraag. Geef ook even aan of je ermee wilt gaan spinnen of juist vilten. Ze zijn hier te bestellen, u kunt ze laten bezorgen of zelf op komen halen in Appelscha. Er verschijnen regelmatig nieuwe vachten op de site omdat het sorteren en fotograferen van al die vachten flink wat tijd kost en in de uurtjes tussendoor gebeurt.

Schoonebeeker of Drentje?
Welk soort vacht je kiest hangt af van je doel en je smaak. De schoonebeekervachten zijn groter en ruiger, met dikkere lokken. Een schoonebeekervacht meet ongeveer 150 bij 1 meter en weegt 3 kilo. Het drentse heideschaap is kleiner dan de schoonebeeker. De vacht is ongeveer 90 cm bij 1 meter groot. De haren van het drents heideschaap zijn iets fijner en daardoor heeft het veel dunne lokjes. Een vachtje weegt ongeveer twee kilo. Beide vachten vilten prima. Wil je een kleed voor voor de open haard dan heb je aan 1 schoonebeeker of twee drentjes genoeg. Voor een vloerkleed kom je met het dubbele aantal een heel eind. Je kunt ook bruine en witte vachten door elkaar gebruiken en er een patroon invilten.

Verpakken en versturen
Omdat we uit ervaring weten hoe je kunt aanmodderen met een willekeurige- in een vuilniszak gepropte vacht wilden we het anders gaan doen. Onze vachten zijn daarom zo voor je verpakt dat je thuis bijna gelijk kunt beginnen met vilten. Geen gedoe met het-begin-niet-kunnen-vinden, losse stukken die ergens aangepuzzeld moeten worden of met uitelkaar getrokken delen. Onze vachten zijn uitgezocht op kwaliteit en verwerkbaarheid. Doordat je zelf aan de hand van een foto en de omschrijving een vacht uitkiest weet je altijd wat je krijgt. Voor deze service betaal je niks extra’s. Dat komt omdat we van onze vachten houden en willen dat je er iets moois van maakt.