Hoe is vachtvilten.nl ontstaan?

Vachtvilten is een kleinschalig initiatief van een schaapherder en een textielatelier. De herder loopt met haar kudde zeldzame schoonebeekerschapen over de heidevelden van Zuidoost Friesland, het textielatelier zit goed verstopt in het mooie Friese dorpje Oldeberkoop.

Sinds ze elkaar ontmoetten hebben ze al tal van creatieve activiteiten ondernomen; viltworkshops, schapenpicknicks en wandelingen met de kudde. Jaarlijks organiseren ze ook een feestelijke schaapscheerdersdag waarbij je kennis kunt maken met heel veel creatieve manieren om wol te verwerken.

Foto Manon van de Zwaal voor Psychologie Magazine

Waar komen de vachten eigenlijk vandaan en wie hoedt de schapen?

Schapen zijn intelligente dieren. Op de lijst van slimme proefdieren staan ze gelijk aan de hond. Maar omdat ze heel andere dingen belangrijk vinden (namelijk veel eten en bij elkaar blijven) zie je het er niet aan af. Het is natuurlijk ook zo dat de mens er een handje in heeft gehad om schapen dom te houden. De slimmerds sprongen over het hek en daar zat een boer natuurlijk niet op te wachten.
Schapen verdienen het om liefdevol behandeld te worden.

Vanuit deze visie wil ik, Hilde Groen, graag werken. Ik vind het fijn om onze schapenvachten te laten vilten in plaats van een vacht van een gevild schaap te verkopen. Alle wollen vachten op de foto’s komen van levende schapen en moeten eerst nog een bewerking ondergaan. Verwacht dus geen kant en klare vacht, er moet namelijk eerst gevilt worden. Hoe je dat kunt doen vind je in onze handleiding, of je kunt een workshop bij ons volgen.

Veel schaapherders moeten op dit moment knokken voor hun bestaan. Begrazingscontracten worden vaak maar voor een jaar afgegeven en er is altijd onzekerheid of er volgend jaar weer geld beschikbaar is voor een kudde. Sinds kort is er een gilde opgericht dat zich gaat inzetten voor schaapskuddes en ook gesprekspartner is voor terreineigenaren.