Vilt je eigen schapenvacht

Met deze site willen we je op weg helpen om je eigen schapenvacht te leren vilten. Voor een eerste keer vilten kun je terecht op een van onze workshops, om je geheugen wat op te frissen vind je hier een beknopte vilthandleiding.

 

Vachtvilten door Harm Harms

Vilten is eenvoudigweg het hechten van wolharen door middel van beweging.
Voor het vilten is het nodig dat de wolharen dicht bij elkaar liggen zodat de schubben van de wolharen in elkaar grijpen, waardoor deze zich verbinden. Dunne wolharen voegen zich gemakkelijker en vilten sneller dan dikke weerbarstige haren.
Om de grove haren van een vacht te hechten is het handig deze te verbinden met dunne wol. Deze wol van rond de 20mu is te koop als lont en kaardvlies.
De vacht kan in z’n geheel aan de scheerkant met deze wol worden belegd.
Het vilten kan beginnen nadat de hele vacht goed nat is gemaakt met water en zeep.
De wol wordt door het water en de zeep plat op het noppenfolie op de tafel gedrukt. Je kunt met je handen de lucht er nu helemaal uitdrukken.
Door de vacht met noppenfolie/luchtkussenfolie rond een buis of paal te rollen, ontstaat een worst die u moet samenbinden en daarna voortdurend heen en weer over de tafel moet rollen.  Deze beweging doet te wolharen in elkaar grijpen en maakt van de wol een hecht kleed.

Na enige tijd rollen kunt u controleren of alles vast zit. Als dat het geval is, kunt u het geheel bij elkaar schuiven, optillen en laten vallen. Door deze handeling vele malen te herhalen bent u uw vachtkleed aan het vollen waardoor het kleed beter in elkaar komt te zitten. Het voelt daardoor iets stijver aan. Test af en toe of de haren al helemaal vast zitten. Ga niet te lang door met vollen want dan houd je een harig plankje over in plaats van een soepel kleed.

succes!